TAČKE POMAGAČKE V NAŠEM DOMU

Jeseni 2011 sta v naš dom začeli prihajati Kuba in Silva – terapevtski par Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.
Na začetku je bilo kar nekaj zadreg in vprašanj – le kaj dela pes v ustanovi – a sta hitro postali »naši« in zelo pričakovani prostovoljki.
Psi se zelo dobro znajdejo v vlogi družabnika, prijatelja, sodelavca, tolažnika, zvestega spremljevalca, pomočnika terapevta.
Prednost vključevanja psov je prav v tem, da pri enem srečanju delujejo na več področjih hkrati. Najpogosteje izpostavljamo boljšo socializacijo, miselno in fizično aktivnost, razvedrilo, preprečevanje osamljenosti, pomoč pri depresiji in premagovanju strahov.
Z vajami, ki jih izvajamo s Kubo delujemo na področjih motorike (ravnotežja, drže telesa, kontrola drže glave, obsega gibov, mišične moči…), senzorike (dotika, vida, sluha, voha), percepcije (telesna shema, ločevanje leva, desna…), miselnih funkcij (orientacija, motnje spomina, zaporedja, reševanja problemov…), socialno emocionalnega področja (težave pri izražanju čustev, motena samopodoba…), dnevnih aktivnosti (samostojnost pri osebnih opravilih,higieni, oblačenju…)
Prednosti, ki jih prinaša Terapija s psom, so neprecenljive: od empatije (ker so psi iskrena bitja), pogovorov o psih namesto o bolezni, razvedrila, socializacije, lažje izvedbe nalog, izboljšave govora, ohranjanja stikov z zunanjim svetom, priklica spominov, boljše motivacije, do fizičnega stika.

Kuba in Silva prihajata tedensko in se vključujeta v program delovne terapije. Marsikatera vaja bi bila brez Kube težko izvedljiva, z njo pa je lažje in bolj zabavno. Kuba je črna labradorka, lepo vzgojena, prijazna in ima rada ljudi. Odziva se na različna povelja in zna veliko trikov, kar je zelo pomembno pri izvajanju terapije. Kaj je lepšega, kot pobožati mehko dlako in iz dlani dati priboljšek...

Vsekakor je tak način dela dodatna vsebina, velika obogatitev programov, ki potekajo v našem domu. Izkušnje v teh letih kažejo, da pes prinaša v ustanovo, kot je naša, veliko prijetnega, obenem pa razveseljuje ne le posameznike, ki so vključeni v program dela s psom ampak tudi ostale stanovalce, njihove svojce in zaposlene.

Naša ustanova je tudi učna baza za terapevtske pare, ki opravljajo pripravništvo. Pri nas so tako že bili Urška in Wapi, Andreja in Pikič, Gregor in Diva, Vesna in Bela, Anja in Trilli ter Tamara in Iskra.

Občutki, ki jih doživljajo naši stanovalci ob obisku in izvajanju Terapije s pomočjo psa – Kuba je naša stalnica, so težko opisljivi, marsikdaj tudi težko izraženi, nasmehi na obrazih in iskrice v očeh pa povedo namesto tisoč besed. Nekaj misli o tem, kaj jim pomenijo obiski psa smo zabeležili:

  • Eno lepo doživetje,
  • Komaj čakam, da jo vidim,
  • Tako lepo, da se ne da opisat,
  • Sem zadovoljna, imam rada, ko pride Kuba, obuja lepe spomine,
  • Kuba je bila velika prijateljica, poznam jo že od malega, zlata živalca, dobra, lepo vzgojen pes. Fino je, če se jo poboža, se je fajn stisnit. Rada vidim da pride, mine hitreje čas, pozabim na ostalo,
  • Pomeni mi vse,
  • Kuba je kraljica, ima pametne očke.