PROSTOVOLJEC LETA 2017

Prostovoljstvo ni le poslanstvo je predvsem način življenja, nematerailno  bogatih ljudi, ki imajo srce na pravem mestu. Že 16. leto zapored obeležujemo v Sloveniji ambiciozno in odlično idejo - zahvaliti se prostovoljcem za prispevek k razvoju družbene dobrobiti, za kar pa  posamezniki potrebujejo razumevanje, sočutje, vztrajnost, odločnost in pogum. V našem domu smo se odločili, da letošnje leto predlagamo na natečaj Prostovoljec leta 2017 gospo Silvo Ferletič.

Gospa Silva Ferletič v okviru društva Tačke pomagačke v naši ustanovi že šesto leto zapored prostovoljno izvaja program terapije s pomočjo psa. S psičko Kubo obišče stanovalce našega doma vsak teden.

Hitro sta  postali »naši« in zelo pričakovani prostovoljki. Prihajata tedensko in se vključujeta v program delovne terapije s posameznikom oz. v skupini z osebami z demenco.  Marsikatera vaja bi bila brez Kube težko izvedljiva, z njo pa je lažje in bolj zabavno. Kuba je črna labradorka, lepo vzgojena, prijazna in ima rada starejše ljudi. Odziva se na različna povelja in zna veliko trikov, njene spretnosti povezujemo s ciljem, ki bi ga radi dosegli pri stanovalcih.  Vse to pa morata kot  terapevtski par  Kuba in Silva vaditi pred prihodom v dom.  Izkušnje v teh letih kažejo, da pes prinaša v ustanovo, kot je naša, veliko prijetnega, obenem pa razveseljuje ne le posameznike, ki so vključeni v program dela s psom ampak tudi ostale stanovalce, njihove svojce in zaposlene.

Gospa si zaradi svojega navdušenja, poslanstva, empatije do starejših oseb, profesionalnosti pri delu  pri izvajanju terapije s pomočjo psa, vsekakor zasluži naziv. Nikoli ji ne predstavljajo različne situacije ovire pri delu, odzove s strokovno, z veliko mero življenjske energije. Stanovalcem je blizu kot osebnost, ne samo s tistimi, ki so vključeni v program, tudi z ostalimi, za vsakega najde lepo besedo, jim priskoči na pomoč, ko jo potrebujejo….Prostovoljka  Silva je pri svojem delu samoiniciativna, napredna v smislu novosti glede uporabnih pripomočkov, ima veliko predlogov in zamisli, katere lahko realiziramo. Vedno je pripravljena prisluhniti, izjemno prilagodljiva tudi v usklajevanju terminov.

Gospa Silva je vodja Obalno kraške podružnice Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Je tudi laična prostovoljka v Skupini za samopomoč bolnikov in bolnic z rakom Izola ter članica Obalnega društva za boj proti raku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gospa si zaradi svojega navdušenja, poslanstva, empatije do starejših oseb, profesionalnosti pri delu  pri izvajanju terapije s pomočjo psa, vsekakor zasluži naziv. Nikoli ji ne predstavljajo različne situacije ovire pri delu, odzove s strokovno, z veliko mero življenjske energije. Stanovalcem je blizu kot osebnost, ne samo s tistimi, ki so vključeni v program, tudi z ostalimi, za vsakega najde lepo besedo, jim priskoči na pomoč, ko jo potrebujejo….

 

 

 

 

© ODU Koper | Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo